Колонията, в която са изпратили руския опозиционер Алексей Навални, е най-високото

...
Колонията, в която са изпратили руския опозиционер Алексей Навални, е най-високото
Коментари Харесай

Колонията, в която са изпратили Навални, е най-високото възможно ниво на изолация от света

Колонията, в която са изпратили съветския опозиционер Алексей Навални, е най-високото допустимо равнище на изолираност от света. В момента той се намира в наказателна колония със специфичен режим № 3 „ Полярен вълк “ (ИК-3), която се намира в селището Харп в Ямало-Ненецкия самостоятелен окръг. В продължение на 19 дни нямаше информация къде е бил Навални. На 25 декември негови сътрудници са научили местонахождението му.

„ Той се намира в селището Харп в Ямало-Ненецкия самостоятелен окръг, над Полярния кръг. Почти невероятно е да се стигне до тази колония, съвсем невероятно е даже да се изпратят писма там. Това е най-високото допустимо равнище на изолираност от света – ето защо ставаше дума “, написа Леонид Волков, помощник на политика.

Директорът на ФБК Иван Жданов отбелязва, че изискванията на задържане в Център за осъществяване на наказанията-3 са „ сурови, със специфичен режим в зоната на безконечната заледеност “.

Селището Харп е ситуирано на 60 км северно от Полярния кръг. По данни на Росстат към януари 2023 година в селището Харп живеят към пет хиляди души. В допълнение, с изключение на центъра ИК-3, там има и център ИК-18 („ Полярна сова “) за доживотни пандизчии. В IK-18 са настанени серийният палач Александър Пичушкин и някогашният майор от полицията Денис Евсюков, който през 2009 година пийнал прострелва двама души и ранява още седем в супермаркет в Москва, написа e-vestnik.bg.

„ Агенцията “ отбелязва, че ИК-3 се намира относително покрай Салехард (малко над 50 км), където има огромно летище. Освен това на 30 километра се намира град Лабитнанги с железопътна гара, от която може да се стигне с трен до Москва (около 2000 км), Санкт Петербург, Нижни Новгород и други Всички тези влакове стопират в Харп.

Според представител на плана „ Подкрепа за политическите пандизчии. Мемориал “, депортирането на Навални точно на това място може да се преглежда като форма на напън „ най-малкото поради суровите климатични условия “ в региона.

Колонията в Харп е обвързвана с електронната система на Зонателеком, което значи, че Навални може да изпраща писма онлайн, показва журналистката Фарида Рустамова. На уеб страницата на системата се показва, че електронните писма се „ разпечатват в цензурата “ и по-късно се доставят на получателя посредством „ Руска поща “.

Иван Востриков, някогашен координатор на щаба на Навални в Тюмен, написа, че няколко пъти е посещавал селището Харп. Според него то е „ доста красиво място с доста сурова зима “. „ Видях там и колонии, те са две и са доста покрай селището. Почти невероятно е да избягаш оттова – от едната страна на стотици километри е тундрата, а от другата страна са планините на Полярен Урал. Ето за какво там настаняват най-лошите нарушители и серийни убийци “, гласи постът на деятеля.

През декември 2018 година някогашен пандизчия от ИК-3 в Харп разказва изтезанията в колонията. Според него при идването в колонията „ излизаш от камиона и те стартират да те удрят от всички страни с палка, удрят те с всичка мощ по главата, врата, гърба, където би трябвало. Той твърди също, че в колонията се практикува „ групово наказване “. Бившият пандизчия споделя, че през август 2015 година, когато в района към този момент е било студено и е валял сняг, целият отряд е бил изхвърлен гол на открито и поливан с пожарен маркуч, тъй като един от пандизчиите си е срязал вените.

По данни на Федералната работа за осъществяване на наказванията в Харпската колония могат да бъдат настанени до 1050 пандизчии. През март 2023 година „ Новости Ямал “ разгласява материал за колонията, в който се споделя, че двама наказани са основали лична телевизионна станция в колонията.

Бизнес сътрудникът на Михаил Ходорковски Платон Лебедев, който е наказан по делото ЮКОС, прекарва част от присъдата си в колония № 3 в Харп. През юли 2005 година „ Новая газета “ разгласява репортаж от селището, както и изявление с Лебедев. Предлагаме ви откъс от него:

– Как прекарахте зимата в Харп? Как оцеляхте в полярната нощ?

– От Москва ми изпратиха филцови ботуши с размер 50, във Федералната работа за осъществяване на наказванията нямаше такива. Полярната нощ е дълга, само че това е краткотрайно събитие, не трябва да изпадаш в положение на фрустрация поради нея.

– Комарите тормозят ли ви доста? Как се борите с тях?

– Боря се с тях с обичайни способи – удрям се по челото. Разрешени са мехлеми, само че не и течни субстанции, с цел да не ги пия.

Какво още се загатва в отчета на „ Новая газета

Големи комари атакуват пасажерите на летището в Салехард и на всички места другаде. Те летят не по-високо от първия етаж, жалко и неотклонно, само че броят им, в случай че няма някакви специфични средства, прави съпротивата безнадеждна. Казват, че в края на юли мушиците ще се излюпят от тундрата и тогава на безшумно място, където няма вятър, ще бъде невероятно да се приказва: незабавно влизат в устата. За наказаните от двете колонии в Харп утринните и вечерните инспекции под строй, по време на които не е разрешено да се движат ръце, се трансформират в смут. През зимата при минус четиридесет за 10 минути можеш да умреш, а през лятото лицето, шията и ръцете ти са изядени от комари и мушици – даже не е нужно да се измислят някакви специфични мъчения.

Алексей Навални е в ареста от началото на 2021 година През август 2023 година Московският градски съд осъжда политика на 19 години отнемане от независимост в колония със специфичен режим по дело за „ екстремизъм “.

Сътрудниците на Навални са разгласили следното в неговия профил във Facebook:

Аз съм вашият нов Дядо Мраз (бел. ред. – в Русия се употребява остарялото название вместо дядо Коледа).

Какво става? Имам дебелак, шапка ушанка, скоро ще ми дадат валенки, за 20 дни по време на преместването съм си пуснал брада (бел. ред. – фотографията е отпреди новия затвор). Няма северни елени, само че има големи пухкави доста красиви пастирски кучета.

И най-важното е, че в този момент пребивавам над полярния кръг. В село Харп на Ямал. Най-близкият град носи красивото име Лабитнанги.

Не споделям: „ Хо-хо-хо “, а споделям: „ О-о-о-о-о “, когато виждам през прозореца, където първо е нощ, след това вечер, след това отново нощ.

Двадесетте дни, колкото траеше преместването, бяха много уморителни, само че към момента съм в чудесно въодушевление, както се поставя на Дядо Мраз.

Върнаха ме назад в килия в събота вечер. Возеха ме с такива защитни ограничения и по подобен чудноват маршрут (Владимир – Москва – Челябинск – Екатеринбург – Киров – Воркута – Харп), че не чаках, че някой ще ме откри тук, на новото място, преди средата на януари.

Ето за какво бях доста сюрпризиран, когато през вчерашния ден вратата на килията се отвори с думите: „ Адвокатът е тук, с цел да ви види “. Каза ми, че сте ме изгубили, а някои от вас даже се притесняваха. Много ви благодаря за поддръжката!

По материали от съветския щемпел

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР